
Ingrediënten
- 250 g boter
- 500 g poedersuiker
- 4-6 eetlepels melk
- 3 theelepels vanille-extract
Keukenbenodigdheden
- Mixer met “vlinder”
- Keukenweegschaal
- Spatel
- Zeefje (eventueel)
Bereiden
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Liever aan de zachte kant, zodat het makkelijk romig geklopt kan worden. Snijd de boter in blokjes en mix deze licht en romig.
Wanneer de boter romig en licht van kleur is, kun je de helft van de poedersuiker toevoegen. Dit kun je doen d.m.v. een zeefje, om te zorgen dat er geen klontjes in de suiker zitten.
Tijdens het kloppen voeg je 1 eetlepel melk toe, om ervoor te zorgen dat alle ingredienten makkelijk samenvoegen. Vervolgens voeg je de rest van de poedersuiker en nog 1 eetlepel melk toe. Wanneer alle poedersuiker vermengd is, voeg je het vanille-extract en nog 1 eetlepel melk toe. Voeg vervolgens 1 tot 3 eetlepels melk toe, naar smaak.
Hoe meer melk je toevoegt, des te dunner de botercreme wordt. Om de botercreme dunner te maken kun je extra melk toevoegen. Let op dat je dit 1 eetlepel per keer doet om te zorgen dat de creme niet gaat schiften.
Om de botercreme dikker te maken, kun je extra poedersuiker toevoegen.
Wanneer je de botercreme wilt gebruiken om een dijkje te spuiten is het aan te raden de creme niet te dun te maken. Wil je de botercreme gebruiken als vulling, dan mag er meer melk toegevoegd worden om de creme lichter te maken.
Deze botercreme kun je gebruiken als vulling voor een taart, topping op cupcakes, om een taart af te smeren en te decoreren en om bijv. bloemen van te maken. Je kunt aan het eind van het proces kleurstof toevoegen om een bepaalde kleur botercreme te maken.
Bij deze variant van botercreme zijn nog vele andere smaakvariaties mogelijk.
Laat het vanille-extract dan achterwege en denk bijvoorbeeld eens aan het toevoegen van:
2 eetlepels Nutella (+ 2 eetlepels melk)
2 eetlepels Pindakaas (+ 2 eetlepels melk)
3 eetlepels (aardbeien)jam
2 eetlepels cacaopoeder (+ 2 eetlepels melk)
Rasp van 1 limoen (evt. met sap) (evt. + extra poedersuiker)
2 eetlepels (gezouten) karamel
3 theelepels extract in smaak naar keuze (bijv. mint, amandel, citroen, rum, fruit, hazelnoot, kokos)
Hai! Als ik bloemen wil spuiten met botercreme, kan ik dan het best het basisrecept gebruiken? Of misschien zelfs zonder de melk?
Hoi Patricia!
Voor het spuiten van bloemen gebruik ik meestal een meringue botercrème. Het recept hiervan komt binnenkort online!
Dit is net iets soepeler om mee te werken, dit basisrecept is vooral geschikt voor het afsmeren van taarten. Mocht je deze wel gebruiken, dan zou ik het wel met de melk doen, anders wordt het te stevig om mooi op te spuiten.
Mocht je de meringue botercrème willen gebruiken, dan houd ik de volgende ingrediënten aan:
– 5 eiwitten
– 400 gram roomboter op kamertemperatuur
– 250 gram kristalsuiker
Werkwijze:
1. Doe de eiwitten met de kristalsuiker in een kom en verwarm dit au-bain marie (boven een pan met warm water) tot je geen suikerkorrels meer ziet. Je kunt dit testen door een beetje tussen je vingers te wrijven.
2. Klop de eiwitten vervolgens op de hoogste stand tot ze stevig zijn en je de beslagkom op de kop kunt houden zonder dat er iets uit valt.
3. Voeg vervolgens beetje voor beetje de boter in blokjes toe en blijf kloppen op de middelste stand. Neem hier vooral de tijd voor, dit vergt geduld!
4. Mocht je willen, dan kun je op dit moment een extra smaak toevoegen. Ik werk zelf vaak met gesmolten witte chocolade, omdat dit een zachtere crème geeft.
Een iets beter uitgewerkt recept volgt binnenkort, alvast heel veel plezier en succes!